יתוש, צילום Noppharat_th-depositphotos.com
יתוש, צילום Noppharat_th-depositphotos.com

החשש הגדול מקדחת הנילוס: חולה מאומת מאושפז במצב בינוני בוולפסון

הנגיף מועבר כידוע על ידי עקיצת יתוש. החולה, בשנות ה-60 לחייו, נמצא תחת השגחה. בסוף השבוע נפטרו במרכז הארץ שתי נשים שנדבקו בנגיף. וגם: הנחיות משרד הבריאות

פורסם בתאריך: 24.6.24 09:21

החשש הגדול מהקדחת שמועברת מבעלי חיים לבני אדם בעקיצת יתושות: במרכז הרפואי וולפסון, מאושפז חולה מאומת בקדחת הנילוס המערבי. מצבו של החולה, בשנות ה-60 לחייו, מוגדר כבינוני והוא נמצא תחת השגחה.

פרופ׳ יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, במרכז הרפואי וולפסו, אמרה אתמול: "קדחת הנילוס המערבי היא מחלה ותיקה שפועלת במזרח התיכון כבר מתחילת המאה הקודמת, כאשר כבר בשנות ה-30 של המאה הקודמת תוארו מקרים כאלו בסמוך לנילוס באוגנדה ומכאן המחלה קיבלה את שמה – קדחת הנילוס המערבית. מדובר במחלה ויראלית שעוברת על ידי עקיצה של יתושה. היתושים שמעבירים את המחלה הזו נפוצים בארץ ולכן המחלה הזו הייתה גם ידועה בארץ מזה שנים רבות".

פרופ' יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי וולפסון, דוברות וולפסון

פרופ' יסמין מאור, דוברות וולפסון

עוד היא הסבירה כי "אופן ההדבקה נעשה באמצעות עקיצת יתוש שנושא את הווירוס הספציפי הזה. חשוב להבין כי המחלה עוברת רק מיתוש לאדם ולא מדבקת מאדם לאדם כך שגם אם יש לנו בן משפחה או מישהו שהיינו איתו במגע ואנחנו יודעים שנדבק בקדחת זה לא מסכן אותנו בשום צורה. תסמיני המחלה יתפתחו בין יומיים עד שבועיים מרגע העקיצה כאשר 40% מהמקרים הם אסימפטומטיים וכלל לא נדע שנדבקנו. נתון מעודד נוסף הוא, שעל פי הספרות הרפואית, נדיר שמי שנדבק בנגיף פעם אחת – ידבק בו פעם נוספת. באנשים שמפתחים את הסימפטומים, לרוב מדובר במחלת חום שנמשכת מספר ימים ועוברת מעצמה. במיעוט המקרים, הנגיף עובר למוח ואז עלולה להתפתח מחלה יותר קשה שהביטויים שלה יכולים להיות פגיעה בזיכרון, ירידה במצב ההכרה ולעיתים שיתוקים בידיים וברגליים. לעיתים אף מדובר במחלקה קשה שכרוכה בתמותה".

כמו בכל עולם המחלות הזיהומיות, אנשים מבוגרים עם מחלות רקע ומדוכאי חיסון נמצאים בסיכון גבוה יותר,, מציינת פרופסור מאור, "ניתן להתגונן מהדבקה בנגיף על ידי שימוש בתכשירים דוחי יתושים במריחה על העור ובסביבה. כמו כן מומלץ לוודא כי אין מים עומדים בסביבה למשל באזורי השקייה של גינות או בתחתיות של עציצים שם היתושים מטילים את הביצים".

עוד כדאי לדעת כי המחלה מתפשטת בעיקר בעונת הפעילות של היתושים (חודשי הקיץ ותחילת הסתיו), אך מקרים בודדים של תחלואה ייתכנו לאורך כל השנה. תקופת הדגירה של המחלה מרגע העקיצה ועד להתפתחות המחלה היא בין חמישה ימים ל-21 ימים.

משרד הבריאות עדכן אתמול כי עד כה אובחנו 21 אנשים החולים בקדחת מערב הנילוס, מתוכם 17 אושפזו בבתי החולים עם תסמינים נוירולוגים. מתוך החולים המאומתים נפטרו שתי נשים בסוף השבוע במרכז הרפואי בילינסון בפתח תקווה. מתוך כלל המאושפזים בבתי חולים בארץ, שלושה מונשמים.

עוד נמסר כי על מנת לצמצם את החשיפה ליתושים, ממליץ משרד הבריאות להשתמש בתכשירי דוחי יתושים ובאביזרים מתאימים להרחקת יתושים בחדרי המגורים, וכן להפעיל מאווררים במקום השהיה. במשרד הבריאות ציינו כי תחלואה מקדחת מערב הנילוס מוכרת בארץ שנים רבות ומתרחשת בעיקר בין החודשים יוני לנובמבר. השנה התחלואה החלה מוקדם מהרגיל וככל הנראה נובעת משינויי האקלים בישראל ובעולם, כאשר מזג האוויר הלח במרכז הארץ עשוי להוביל לרבייה ולהתפתחות של יתושים באזור זה. הסיכון לתחלואה משמעותית היא בקרב מבוגרים ואנשים עם דיכוי חיסוני.

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"השקמה חולון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר