ילד בן ארבע מחולון פיתח תגובה אלרגית קשה לאחר שככל הנראה בא במגע עם תולעת טוואי התהלוכה (או "טוואי המשי"), זחל של עש. בעקבות התגובה הקשה, הילד אושפז בבית החולים וולפסון, שם ניסה הצוות הרפואי להבין מה גרם לתגובה הקשה.
קרובת משפחה סיפרה כי הילד שיחק בגינה ולאחר מכן החל לגלות סימני אדמומיות וגירוד. אמו של הפעוט חששה שמדובר באלרגיה לפירות, לבוטנים או לאבקת כביסה, ובחדר המיון ביקשו לבחון האם מדובר בנשיכת עקרב, נדל או עקיצת קרציה. בהמשך עלתה אפשרות סבירה כי הפעוט נפגע כתוצאה ממגע עם תולעת טוואי התהלוכה, שאמנם נפוצה יותר באביב אך על פי תגובת האלרגיה הקשה, סביר להניח כי היא הגורם לה.
התופעה מוכרת בארץ וזו לא הפעם הראשונה שמגע עם התולעת גרם לפינוי ילדים לחדר מיון. התולעת נמצאת במקומות שבהם יש ריכוז של עצי אורן ובעיקר בחודשי האביב כאשר התולעים יורדות מהעצים אל האדמה בתהלוכה (ומכאן שמן), אך בחודשי הקיץ קיימת סכנה כיוון שהשערות נמצאות גם על הנשלים, בקנים הנטושים ועל הקרקע ליד הגלמים והן אף מתפזרות ברוח.
זחל טוואי התהלוכה (הנקרא גם "תהלוכן האורן" ו"טוואי המשי") הוא זחל ששערותיו, המכילות ארס, צורבות וגורמות לאלרגיה העלולה להימשך גם שבועיים. במגע של שערות הזחל עם העין נוצר גירוי עז, דמעת, אודם עד פגיעה בקרנית והגבלה בכושר הראייה. שאיפה של הארס הצורב עלול לגרום לקשיי נשימה, לצפצופים ולשיעול. בליעה של הארס גורמת לגירוי עז במערכת העיכול, להפרשת ריר, לקשיי בליעה, לבחילות ולהקאות.
איך מזהים את התולעת?
אורכו של הזחל יכול להגיע ל-30-40 מ"מ, גוף הזחל עטוף שערות רבות צפופות, וכאמור הן אלו המכילות את הארס המסוכן.
כיצד מטפלים במקרה של מגע?
במקרה של מגע עם הזחלים, מסירים מהר ככל האפשר את השערות מהעור או מהעיניים, שוטפים את המקום במים זורמים ופונים לחדר המיון. הטיפול הוא באמצעות תרופות אנטי-היסטמיניות המעכבות את התהליך האלרגי, ולעתים בשילוב עם תרופות ממשפחת הקורקיטוקסטואידים, המפחיתות את התהליך הדלקתי-אלרגי. במקרה של שאיפה וקשיי נשימה יש לעתים צורך גם באינהלציות ובהשגחה רפואית. במקרה הצורך וכאשר התגובה האלרגית היא חמורה, יש לפנות לטיפול רפואי מיידי.
תגובות