לאחר ששרי הבריאות והאוצר חתמו באוגוסט האחרון על תקנות החוק לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, וכן עודכנו הנהלים לגבי ילדים שאוכלים "מזון מיוחד" בשל מצב רפואי, עדיין יש ילדים בצהרונים שלא נמצא עבורם הסדר הגיוני וראוי. אלה הם הילדים הסובלים מאלרגיות, שעלולים מעת לעת למצוא את עצמם ללא מסגרת רק בגלל שבגן אין מספיק סייעות.
ואכן, עבור אמא אחת בחולון, האלרגיה לבוטנים של בנה מהווה מכשול כאשר הוא מגיע לצהרון. מאז תחילת שנת הלימודים, הצהרון הסיר אחריות ממנו כיוון שלא היתה סייעת נוספת בגן שתשגיח על תזונתו, וסבתו של הילד הוזעקה לגן כדי לקחת אותו. האם המצב עומד להשתנות עבורו? הפתרון מגיע מבג"ץ, אשר לאחרונה פסק כי צהרונים יהיו מחויבים לתת טיפול גם לילדים עם אלרגיות.
"הבן שלי אלרגי לבוטנים", מספרת האם, "ומאז שהתחלנו צהרון עירוני השנה, פנו אלי כבר מספר פעמים לבוא לאסוף את בני הביתה, ונאלצתי לשלוח את הסבתא כי לא היתה סייעת נוספת שתשגיח עליו".
האם מספרת כי "כאשר בני נמצא בגן ובצהרון הוא עונד על ידו צמיד שעליו כתוב 'אלרגי לבוטנים', וזה כדי שאף איש צוות לא יתפתה או ייתן לו בטעות במבה או חטיף אחר המכיל בוטנים. עם זאת, האלרגיה של הילד שלי אינה נכות ואני לא יכולה ומוכנה להפסיד ימי עבודה או לטרטר את אמא שלי רק בגלל שבצהרון לא ערוכים להשגחה עליו. ילדים עלולים להיפגע ולהיפצע בגן מכל מיני גורמים, הם יכולים ליפול, להחליק ועוד. הילד שלי עלול להיפגע מאכילת במבה והוא יודע שעליו להימנע. אז מה ההבדל?".
את הצדק ושנוי המדיניות בנושא שמבקשת לבנה אמו של הילד מחולון ועוד עשרות אמהות בישראל הן יקבלו בקרוב מאוד. עו"ד מיכאל גינסבורג ועו"ד הילה אוחיון גליקסמן הגישו עתירה לבג"ץ בעקבות ריבוי התלונות של הורים נגד צהרונים אשר אינם מוכנים לקחת אחריות על ילדים עם אלרגיות למזון. בתשובה ענו בג"ץ בתחילת השבוע: "רשמנו לפנינו את הצהרת משרד החינוך – כפי שבאה לידי ביטוי בסעיף 5.10 לחוזר המנכ"ל – כי אין למנוע מילד הסובל מאלרגיה להשתתף בצהרון בהיעדר סייעת, וכי יש להחיל בשלב זה את חוזר המנכ"ל על הצהרונים בשינויים המחויבים".
לפיכך, בתוך 30 יום לאחר חג הסוכות יפרסם משרד החינוך נוהל מתוקן ומותאם לצהרונים לפיו הם מחויבים לתת טיפול גם לילדים עם אלרגיות. עד לאותו מועד, לפי בג"ץ, חזקה על משרד החינוך לתת מענה לבעיות פרטניות שתתעוררנה.
תגובות