בתחילת שנת הלימודים הקודמת נתגלו במגרש הספורט בבית הספר אשלים ליקויים חמורים, וכתוצאה מכך נסגר המגרש לפעילות הילדים במהלך השנה, הן בשיעורי ספורט והן בהפסקות. כעת, בעוד חצי מהחצר סגורה, מרוכזים בחצר הקטנה ובצפיפות מאות תלמידי בית הספר בתחילת יום הלימודים, כיוון שהכיתות נעולות בפניהם עד לפתיחתן בשעה 8:00, עם הצלצול הראשון הגואל. מאות תלמידים נוהרים אז פנימה במצב שעלול לסכן אותם.
צפו בהיסטריית הבוקר ב"אשלים:
"עם פתיחת שנת הלימודים יש נהלים חדשים שעלינו, ההורים, להכיר: ילדים שמגיעים לבית הספר בבוקר יניחו את תיקיהם ברחבת החצר המוצלת בסמוך לשלט שיהיה מיועד לכל כיתה. הכיתות יהיו נעולות. הילדים ישחקו בחצר תחת השגחה של מורות תורניות. מחנכת הכיתה תאסוף את הילדים לכיתה מרחבת החצר בשעה שמונה. כיתות א', ב' ו-ג' ייצאו יחדיו להפסקות, וכיתות ד' ה' ו-ו' ייצאו להפסקות בשעות נפרדות כדי להקטין את העומס בחצר".
הודעה זו קידמה את פניהם של הורי בית הספר אשלים עם פתיחת שנת הלימודים. בפועל התגלה כאוס מוחלט ביום הלימודים הראשון, דוחק וצפיפות בחצר הקטנה מלהכיל את מאות התלמידים.
ניסים נחום , יו"ר ועד ההורים המרכזי של בית הספר: "החוויה של הילדים ביום הראשון ללימודים היתה טראומטית ממש. כולם עמדו בחוץ והילדים נכנסו ללחץ. בית הספר הוא אחד הגדולים והצפופים בחולון, הובטח להורים כי בית הספר ישופץ עוד בחופש, אבל זה לא קרה. מגרש הכדורגל גם הוא עדיין בשלבי שיפוץ ובחצר האחורית יש אבנים בולטות והילדים נחבלים. בשטח שנותר מהחצר השמש מכה על ראשי הילדים היוצאים אליה בהפסקות, בית הספר נמצא במצב תחזוקתי ירוד, הכניסה אליו היא שביל צר ובחורף הוא מוצף לעתים קרובות".
סכנה: מאות תלמידים מסתערים פנימה בו זמנית
נושא הכיתות הנעולות עד לשעה שמונה בבוקר בתחילת יום הלימודים ובמשך היום בהפסקות העלה זעם בקרב ההורים. "יש בתי ספר שמתחילים את יום הלימודים בשעה שבע וחצי", מסביר אב לילד בכיתה א'. "שער בית הספר אשלים נפתח רק בשעה רבע לשמונה, ונראה שאשתי ואני שמתחילים לעבוד בשעה שמונה בדיוק, נאחר בקביעות לעבודה. הילד שלנו בכיתה א' ואנחנו לא נוכל להשאיר אותו מחוץ לבית הספר".
עוד מוסיף האב: "הבוקר הבחנתי בכך שרוב ההורים מגיעים ברגל כיוון שיש בעיות חניה ומנגד יש פקח שמחלק דו"חות. כשהשער סוף כל סוף נפתח, מאות תלמידים מסתערים פנימה. במקצועי אני סייר משטרתי וברור לי שמצב כזה עלול להביא, חלילה, לאסון".
אם אחרת שילדיה לומדים ב"אשלים", מוסיפה: "כל החופש נלחמנו על שיפוץ החצר. כיוון שהחצר לא משופצת וחצי ממנה סגור כרגע לרגל שיפוצים, הוחלט לפצל את ההפסקות בה לשני סבבים כדי שלא יהיה עומס של 800 תלמידים יחד בחצר, אבל באותה הנחיה מחליטים שכל 800 התלמידים ימתינו בתחילת היום בחצר. אני לא מצליחה להבין את ההיגיון".
ההנהלה: "ההישארות בכיתות מזמנת מצבים מסוכנים"
מהנהלת בית הספר אשלים מסרו בתגובה כי "אנחנו רוצים את הטוב ביותר עבור התלמידים. חוסר ידיעה ואי בהירות לגבי הנהלים יוצרים חששות מיותרים. חשוב לי ליידע ולהסביר כיצד אנו מתנהלים ומדוע. שער בית הספר נפתח ב-7:40 בבוקר, תורנות המורים מתחילה מ-7:45. בשעות מוקדמות יותר הילדים נמצאים באחריות ההורים בלבד. בשבוע הנוכחי הורי כיתות א' יכולים ללוות את הילדים לתוך בית הספר ולאסוף את הילדים מחצר בית הספר בסיום יום הלימודים. במהלך ההפסקות, החונכים מכיתות ו' יתלוו לילדי א'".
מההנהלה מוצאים לנכון לחזור על הנוהל: "תלמידי כיתות ב'־ו' יעלו באופן עצמאי לכיתות כדי להניח את הילקוטים ולאחר מכן יירדו לחצר בית הספר. במהלך הבוקר כל מחנכת תתרגל עם כיתתה את מקום המפגש בחצר. אחרי ההפסקות, התלמידים יעלו לכיתות בליווי המורים בצורה מסודרת. אנו רואים לפנינו את הביטחון והבטיחות של הילדים. הישארות בכיתות מזמנת מצבים מסוכנים, בהם אין למורה תורן אפשרות להשגיח ולסייע בעת הצורך. אנו מודעים לחששות וללחצים המלווים כל שינוי ומבטיחים להיות אוזן קשבת".
העירייה: "המורה התורן האחראי מגיע לחצר ב-7:40"
מדוברות העירייה נמסר כי "על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך, תלמידי בתי הספר צריכים להיות תמיד תחת השגחה, בשיעורים על ידי המורה שמלמדת בכיתה ובחצר על ידי המורה התורן. על פי חוזר המנכ"ל, התורנות של מורה תורן בחצר מתחילה בכל יום בשעה 7:45. בעקבות פניית הנהגת ההורים בחולון לפני מספר שנים ורצון העירייה לבוא לקראתם, החליטה העירייה שמורה תורן יתחיל את התורנות בשעה 7:40. לפיכך, כל עוד אין מורה תורן בביה"ס, אין אפשרות לתלמידים להיכנס לשטח בית הספר. נוהל זה מיושם בכל בתי הספר בעיר ו'אשלים' אינו שונה בכך. כמו כן, מאחר שהמורים התורנים בבוקר הם רק בחצר ולא בכיתות, התלמידים אינם רשאים להיות בכיתות ללא השגחה. יצוין, כי מנהלת בית הספר שוחחה עם הנהגת ההורים, הבהירה בפניהם את הנוהל וכן שלחה הודעה לכל ההורים. בבסיס ההחלטה עומדת מוגנות התלמידים ובטחונם".
תגובות