ערב יום כיפור תשע"ה, נפגשנו עם מנכ"לית ארגון יד לבנים הארצי, רחל לניאדו, שמספרת על מורכבות התפקיד, האני מאמין שלה והטיפול במשפחות השכולות. לניאדו, תושבת חולון, בת 51, אם לשלושה וסבא לנכדה בת שנתיים, החלה לפני 18 שנה את עבודתה בארגון יד לבנים להנצחת חללי מערכות ישראל וטיפול במשפחות השכולות. עם השנים וההשקעה, התקדמה לתפקידי ניהול וכיום, כאמור, היא משמשת בתפקיד מנכ"לית ארגון יד לבנים הארצי ומנהלת יד לבנים בחולון.
מלחמות ישראל, פיגועי האיבה והטרור הביאו עימם שכול, שהידפק כמעט על כל דלת בבתי ישראל. לניאדו מכירה היטב את כאבי השכול והוא נוגע לה גם באופן אישי. "אבי, טוביה זמיר ז"ל, היה אח שכול", היא מספרת. "דודי, ניסים זמיר ז"ל, נפל בכ"ז באדר ב' תשל"ח. הוא שירת בחיל הנדסה וב-30.3.78 גויס למילואים ונשלח לדרום לבנון לאזור הליטני. בעקבות היעלמות אזרח שעבד בביצורים, התנדבו הוא וחבריו לחפש אותו ונכנסו עקב כך לשטח האויב שהיה בשליטת ארגוני מחבלים. בניסיון ההימלטות מהמחבלים, נפגע דודי ניסים ונהרג ב-5 באפריל 1978 מאש המחבלים. רק בעקבות מבצע שלום הגליל הוחזרה גופתו והובאה לקבורה בבית עלמין צבאי בנחלת יצחק".
לניאדו מגלה שלא ידעה הרבה על סיפורו הטראגי של דודה ומשפחת אביה לפני שהחלה לעבוד ביד לבנים. "הדור של פעם לא דיבר. לא ידענו, לא ראינו תמונות. המשפחות וההורים רצו להגן על הילדים, שמרו עליהם ולא חשפו את המידע הזה. רק כשהתחלתי את עבודתי ביד לבנים, למדתי על דודי, חקרתי והוצאתי חומרים. מאז, בימי זיכרון הילדים שלי תמיד מדברים ומספרים עליו ועל מי שהיה ועל הערכים שעליהם גדל. הם אף התנדבו בארגון יד לבנים בפרויקט 'אוזן קשבת' והשתתפו בפרויקט הכנת אלבומי הנצחה".
"מנציחים את נופלי צוק איתן"
ארגון יד לבנים מונה כיום יותר מאלף מתנדבים, הורים ואחים שכולים, הפועלים למען משפחות שכולות, ללא שכר. "העבודה בארגון היא מאתגרת ומורכבת", אומרת לניאדו, "היות שמדובר במלכ"ר – מוסד ללא כוונת רווח, המערכת מורכבת ומסועפת, בפריסה ארצית עם 64 סניפים ברחבי הארץ, מדן ועד אילת, ויש להניע אותם ולהפעיל אותם בצורה יעילה ומיטבית לרווחת המשפחות".
הארגון נוסד בשנת 1949, עוד בימי מלחמת השחרור, בעידודו של דוד בן גוריון, והוא כולל בתוכו הורים, אחים ואחיות שכולים ואת המגזר הדרוזי, הצ'רקסי והבדואי. "אנו רואים בהנצחת זכר הנופלים ופועלם צו לאומי", מסבירה לניאדו, "זוהי חובה מוסרית לדאוג לרווחת המשפחות שהשכול והזיכרון הם חלק בלתי נפרד מחייהן. זהו ערך עליון להנחיל את מורשתם של הבנים ולחנך את הדורות הבאים לערכים שעליהם מסרו יקירינו את נפשם".
הארגון פועל, כאמור להנצחת זכרם של הבנים ולחקיקתו בזיכרון הלאומי, אך גם לרווחת משפחות הנופלים ולייצוגן בפני גורמי הממשל מרגע התרחשות האסון ובהמשך, לאורך כל חייהן. כחלק מהפעילות, יד לבנים עובד בשיתוף פעולה עם היחידה להנצחת החייל ואגף המשפחות במשרד הביטחון, יוזם ומעודד מחקרי לימוד בנושאים שיש בהם עניין למשפחות השכולות, בתיקוני החוק וכן בבדיקתם מחדש של תקנות ונהלים, הנוגעים למשפחות השכולות. "בתי יד לבנים הפזורים ברחבי הארץ הם בעלי ערך מכריע בחיי הנפש של המשפחות השכולות", מסבירה לניאדו, "וכך גם יד לבנים חולון הנמצא בתיאטרון חולון – מרכז תרבות קהילתי בלב העיר".
לאחרונה עבר הבית בחולון שיפוץ רחב היקף והוא מכיל חדר הנצחה וזיכרון לחללי מערכות ישראל בני חולון. בבית מתקיימות פעילויות רווחה למשפחות שכולות ואירועי חינוך והנצחה ובנוסף הוא מציע פעילויות מגוונות לילדים ולהורים, לצעירים ולבני הגיל השלישי. "לשמחתנו", אומרת לניאדו, "כיום יש פתיחות גדולה לגבי נושא השכול. הרוב הגדול כן מדבר ומשפחות רבות דואגות לחשוף תמונות וסיפורים על בן המשפחה שנפל. מתקיימים מפעלי הנצחה רבים, הן אישיים והן קבוצתיים, והסניף בחולון מקיים, בשיתוף מערכת החינוך בעיר, את פרויקט ההנצחה ועומד לרשות המשפחות לייעוץ והדרכה בנושא הנצחת יקירם".
בהזדמנות זו, לניאדו מבקשת להבהיר מדוע, כביכול, לא נכללו שמותיהם של נופלי מבצע צוק איתן במאגר יד לבנים המקומי. "בנוגע לפרסומים הכוזבים בתקשורת אודות אי הכללתם של נופלי צוק איתן במאגר יד לבנים, הדבר אינו נכון כלל. הלוחות אודות הבנים נתלים בימים אלה. הם לא נתלו כיוון שהמקום עבר שיפוץ. כמו כן, כל הרישומים באתר יזכור ואתר משרד הביטחון היו קיימים, כמו גם בעיריית חולון. הנושא נופח מעבר לכל פרופורציות. לו היו טורחים לשאול או להתעדכן, היינו מעדכנים".
"הזדמנות לצאת מהבדידות"
בבית יד לבנים חולון פועל מועדון משפחות המקיים חוגים ומפגשים לרווחת המשפחות. "חשיבות הפעילות במועדון היא עצומה", אומרת לניאדו. "מעבר לפעילות יוצרת, מעשירה ומלמדת בתחומים שונים כמו פיסול, קרמיקה, ציור ועוד, היא מהווה בסיס למפגש חברתי תומך שבו החברים מכירים אלה את אלה, נוצרת חברות, מסגרת תומכת. מעבר לכך מצאנו שלמשפחות רבות, בעיקר לדור המבוגר, זוהי הזדמנות ליציאה מהבדידות שגזרו המשפחות על עצמן וזוהי מסגרת חמה ומחבקת לשעות הפנאי שמשפרת את איכות חייהם".
בסניף מתקיים גם מיזם הנצחה של הארגון "בני נוער זוכרים ומנציחים", במסגרתו מכינים תלמידי בתי ספר, בשיתוף סטודנטים מהמכללות לחינוך, אלבומי הנצחה לזכר הנופלים בני העיר. במסגרת המיזם נפגשים התלמידים עם בני המשפחות השכולות, שומעים את סיפורם של יקיריהם שנפל, מכירים את מורשתו ומכינים אלבומי הנצחה. האלבומים מוגשים למשפחות בערב הוקרה חגיגי בסוף שנה בבית יד לבנים. הסניף מקיים בנוסף ערב זיכרון וערב "שרים לזכרם", בשיתוף העירייה, ולאחרונה הכניס ספר תורה להנצחת זכרם של חללי מערכות ישראל בני העיר חולון.
לסיום, לניאדו מבקשת להודות לעושים במלאכת הקודש ימים כלילות בהתנדבות מלאה ללא שכר ותמורה, ואומרת: "הלוואי שלא יתווספו עוד בנים ונופלים לקיר השמות, והפצועים והנעדרים ישובו לבתיהם ולחיק משפחותיהם במהרה".
תגובות