בימים האחרונים צוין שבוע המודעות לקידום המאבק בסרטן צוואר הרחם, במסגרתו חשפו האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות את הנתונים המעודכנים ביותר למחלה בישראל (שנת 2016) לפיהם אובחנו במהלך אותה שנה לא פחות מ-232 נשים ישראליות עם סרטן חודרני של צוואר הרחם, מתוכן 187 נשים יהודיות ו-22 נשים ערביות.
הנתונים מראים כי חלה עלייה בשיעורי ההיארעות המתוקננים לגיל (ל-100,000) של נגע טרום-סרטני, שלב שבחלקו הפיך ושניתן לגילוי באמצעות בדיקת סריקה כמו משטח פאפ של תאי צוואר הרחם: 20.5 אחוזים בנשים יהודיות, 4.4 אחוזים בנשים ערביות ו-37.5 אחוזים בנשים 'אחרות' בשנת 2017, זאת לעומת 10.0 אחוזים בנשים יהודיות, 2.2 אחוזים בנשים ערביות ו-17.7 אחוזים בנשים 'אחרות' שנמדדו כשני עשורים קודם לכן.
פרופ' טליה לוי, המנהלת את היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית, במרכז הרפואי וולפסון, מספרת כי ההידבקויות בנגיף הפפילומה, המוביל למחלת סרטן צוואר הרחם, מתרחשות בעת קיום יחסי מין אוראליים. "לנגיף הפפילומה מצויים כיום כ- מעל 150 זנים מוכרים. כ- 20 מהם קשורים להתפתחות שינויים טרום-ממאירים ולסרטן צוואר הרחם, וכן לממאירות באזור הפה והלוע, כאשר הדבקה היא דרך יחסי מין אוראליים. רוב הנשים והגברים נדבקים ב- HPV בשנים הראשונות לקיום יחסי מין. חשוב לדעת כי שיעורי ההדבקה הגבוהים בנשים ובגברים זהים", מציינת פרופ' לוי.
כמו כן מוסיפה פרופ' לוי ואומרת כי "לזיהום ב- HPV אין תסמינים ומערכת ההגנה הטבעית של הגוף מתגברת עליו באופן טבעי, בדרך כלל תוך שנה-שנתיים. היות והנגיף שכיח מאוד באוכלוסייה, הסיכוי המצטבר של אישה להדבק בנגיף במשך החיים הינו כ-80 אחוז. בחלק קטן מאד מהנשים שנדבקו, הנגיף אינו נעלם מהגוף ונותר באופן קבוע בתאי אפיתל צוואר הרחם. זיהום מתמיד עם HPV קורה במיוחד אם נדבקים בזני HPV שיכולים לגרום להתפתחות שינויים טרום סרטניים וסרטן צוואר רחם ולא בזנים שגורמים ליבלות. גורמי סיכון נוספים להתפתחות ממאירות בצוואר הרחם בנוכחות זיהום מתמיד בווירוס הם עישון ונטילת גלולות למניעת הריון".
פרופ' לוי עוסקת בגניקולוגיה אונקולוגית קרוב ל-30 שנה, מתוכן 20 כמנהלת המחלקה הגניקולוגית האונקולוגית בוולפסון. במהלך השנים טיפלה במקרים רבים של נשים צעירות שלקו בסרטן צוואר הרחם, וכיום היא מספרת כי "רבות מהחולות היו אימהות צעירות שגילו שהן נושאות את המחלה. היו הרבה נשים צעירות עם ילדים קטנים שהתגלו עם מחלה מפושטת ועמידה לטיפול. למרות ניתוחים, הקרנות וכימותרפיה הן נפטרות ממחלה שניתנת למניעה אם הייתה מאובחנת בזמן במצב טרום סרטני".
מה הוביל אותך לעסוק בתחום הזה?
"היכולת לתת למטופלות טיפול כוללני מרגע האבחנה. המטופלות מנותחות אצלנו, מקבלות את הטיפולים הכימותרפיים על ידי אותו הצוות והן אצלנו במעקב ארוך טווח".
תגובות