נערה בת 15, תושבת חולון, הקימה קבוצת ווטסאפ לעידוד אנורקסיה. בתוך זמן קצר מאוד הפכה הקבוצה למרובת משתתפות בשיטת "חברה מביאה חברה", ובשיאה מנתה כ-30 בנות שעודדו זו את זו להרעיב את עצמן עד כדי פגיעה בבריאותן הפיזית והנפשית. הקבוצה נחשפה כאשר אמה של אחת הנערות שמה לב להתנהגות חשודה מצד בתה ונדהמה מאופי ההתכתבות.
כך למשל עולה מהתכתבות בין מנהלת הקבוצה לאחת מהנערות:
"אני לא מאמינה. התפתיתי אתמול לאכול עוגה. אני ממש מתביישת".
"אוקיי, את לא צריכה להילחץ. איזו עוגה זו הייתה? רגילה או עם קרם?".
"עם קרם", משיבה החברה.
"טוב. את תצטרכי לצמצם אוכל בשבוע הקרוב. אל תעברי את השבע מאות. אחת הבנות (השם המלא מופיע בהתכתבות) התחילה לבלוע צמר גפן והיא מרגישה שבעה כל הזמן. בשאר הזמן היא לועסת קרח", משיבה מנהלת הקבוצה ומזמינה את הנערה לשיעור ספינינג עם הבנות.
הנערה מבטיחה להגיע ושואלת מה לאכול לפני האימון. השאלה מכעיסה את מנהלת הקבוצה שחורצת: "לא לאכול כלום. אם ממש דחוף לך, תאכלי מלפפון", ומוסיפה: "אני רוצה לראות אותך עובדת קשה בספינינג. זו הפסילה השנייה שלך. אם את עוד פעם נופלת, את עפה מהקבוצה ואני אדאג אישית שאף אחת לא תדבר איתך".
500 קלוריות ביום בלבד ואימונים מפרכים
הכל התחיל כאשר תלמידה מצטיינת בת 15 מחולון, פעילה בתנועת נוער, פתחה קבוצת ווטסאפ לה ולשתי חברותיה. מה שהתחיל כקבוצה קטנה ואינטימית שבה הן עודדו זו את זו לשמור על משטר הדיאטה, הפך במהירות רבה לקבוצה פעילה של עשרות בנות בחולון, שבה הן ממליצות ולוחצות זו על זו להרעיב את עצמן ולאמץ שיטות הרזיה קיצוניות ואימונים מפרכים.
שלוש החברות החלו את חופשת הקיץ בתכנית משותפת לרדת יחד במשקל. הן פנו לדיאטנית, קיבלו תכנית אימונים והחל מתחילת חודש יוני פקדו את חדר הכושר שלוש פעמים בשבוע. "אחרי החודש ירדנו בממוצע חצי קילו. עדיין התביישנו ללכת לים ולחשוף את הגוף שלנו. מצאנו שיטות להרזיה מהירה והתחלנו לתמוך זו בזו בתהליך של הרעבה העצמית. הקבוצה הלכה וגדלה בשיטת 'חברה מביאה חברה', ובשיא הגענו ל-26 בנות שהתחייבו כולן לשמור על סודיות", מספרת מקימת הקבוצה.
האמא חשדה וגילתה שהבת יוצאת מהבית להקיא
"במשך השבועיים האחרונים עברתי מסכת אימונים קשה והתקיימתי על 500 קלוריות ביום בלבד", מספרת הנערה. בנות הקבוצה עודדו אותה להיכנס לדיאטת כאסח: "אמרו לי שלא נשאר הרבה זמן עד סוף הקיץ, בקרוב תתחיל שנת לימודים חדשה ואני חייבת להיראות טוב".
את הדברים אומרת הנערה ל"השקמה חולון" לאחר שקבוצת הווטסאפ נחשפה על ידי אמה של אחת המשתתפות. האם, ששמה לב להתנהגות חשודה מצד בתה, מספרת: "כל פעם אחרי שהיא אכלה, היא היתה אומרת לי שהיא יוצאת לקניון הסמוך. החלטתי לעקוב אחריה וגיליתי שהיא למעשה יוצאת מהבית כדי להקיא. למחרת עקבתי אחריה שוב ולצערי הבנתי שמדובר במגמה".
בהתייעצות עם פסיכולוגית לנוער, המשיכה האם המודאגת לחקור את השטח. "בדקתי במחשב שלה את היסטוריית הגלישה ולאחר מכן גיליתי בטלפון הנייד שלה קבוצה בשם KK. הכוונה היא אלף קלוריות. קראתי את השיחה. זיהיתי חלק מהבנות ומיד עירבתי את ההורים. כמה מההורים הגיבו בצעקות ובאיומים ואחרים ניסו לערב גורמי מקצוע".
האם שהתראיינה בידיעת בתה, אומרת: "היא מתביישת מאוד במעשיה ועדיין מתקשה לחזור לאכול באופן נורמלי. בקרוב היא תתחיל טיפול פסיכולוגי אבל כרגע היא מבולבלת מאוד ומצבה הנפשי קשה".
סיסמאות מוטיבציה: "רעב כואב, אבל רעב עובד"
עיון בדף הקבוצה מגלה את הדרכים הקיצוניות שאימצו הבנות כדי לרזות. בין השאר מופיעים טיפים ורעיונות כיצד להמשיך לרדת במשקל ובמקביל להסתיר את הפרעת האכילה מפני הורים וחברים. עוד ניתנו הוראות קפדניות לשמירה על סודיות מוחלטת ולהתנהגות חברתית.
בנות הקבוצה לא בחלו בדבר, מנהלת הקבוצה אף השפילה את חברותיה שלא הצליחו לרדת במשקל והן אימצו סיסמאות מעוררות מוטיבציה כגון: "רעב כואב, אבל רעב עובד". הן החליפו ביניהן דעות על תזונה, תרופות להרזיה, דיאטות קיצוניות ותמונות אנימציה המעודדות הפחתה במשקל ובשורה תחתונה המשיכו להפעיל זו על זו לחץ להרעבה עצמית ולהרס עצמי.
כיצד ניתן לזהות מאפיינים של הפרעת אכילה? מהאגודה הישראלית למניעת הפרעות אכילה נמסר כי "אצל אדם הנוהג בדיאטה רגילה ניתן יהיה להבחין בשינוי ושיפור משמעותי בדימוי הגוף עם הירידה במשקל. דיאטה של נערה הנמצאת בסכנה של הפרעת אכילה תלווה תמיד בביקורת עצמית על מימדי הגוף וצורתו ובאופן פרדוקסלי עם הירידה במשקל דימוי הגוף ילך ויידרדר".
מוטי שטיינבאג
ואיפה ההורים? למה הם לא בודקים את ילדיהם?? איפה האמא של הילדה מחולון שהקימה את הקבוצה?