האם מכרתם בשנתיים האחרונות דירה בחולון ושילמתם היטל השבחה? כדאי שתבדקו על מה ולמה. מתברר שעיריית חולון גבתה שלא כדין היטלי השבחה בעת מכירתן של דירות מתחת לקומת הגג. בניגוד להחלטת ועדת הערר, העירייה טענה שבנייה פוטנציאלית על הגג מיטיבה עם כל דיירי הבית. תושב חולון עדיין מחכה להחזר היטל השבחה שנגבה ממנו בניגוד לדין.
לפי שנה בדיוק, באוגוסט 2016, קבעה ועדת הערר של מחוז תל אביב לתכנון ובנייה כי עיריית חולון פעלה במשך שנים שלא כדין וגבתה היטלי השבחה מבעלי דירות בעיר אשר מתגוררים בקומות נמוכות (שאינן קומת הגג). ההיטלים נגבו בשל אפשרויות השבחה לגג בלבד, על ידי תוספת פרגולות ובניית מעברים, כלומר הגדלת שטח דירות הגג. יש לציין כי החוק שולל בניית מעברים מתוך חדרי המדרגות ולכן הגישה לגג מתאפשרת רק מקומת הגג ואינה פתוחה לכל דיירי הבניין.
החלטה עקרונית בעניין התקבלה כבר ב-2014 אולם עיריית חולון המשיכה בהליכים משפטיים במטרה לשנות את ההחלטה, ובה בעת המשיכה לחייב בעלי דירות בהיטלי השבחה בזמן מכירת הנכס. בעירייה טענו בתגובה כי היטלי ההשבחה מוצדקים מאחר שתוספת בנייה על הגג כרוכה ברוב המקרים בשיפוץ בבניין או תוספות שמעניק קבלן (כמו מעלית), ולכן אמנם אין לדיירים יציאה ישירה לגג, אבל הם בהחלט נהנים מתוספות הבנייה וערך הרכוש שלהם עולה.
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, נדרש לסוגיה ופרסם את חוות דעתו בעניין בספטמבר 2016, ולפיה גביית ההיטלים אינה חוקית. חוות הדעת הוגשה לבית המשפט המחוזי.
יוסי אלשיך, תושב חולון, חויב לטענתו בהיטל של 5,500 שקל כאשר מכר את דירתו ברחוב ראש פינה (שכונת נאות שושנים) בקומה שנייה לפני שנתיים. לפני מספר חודשים נודע לו על החלטת ועדת הערר ומאז הוא מנסה לקבל את כספו בחזרה (כולל ריבית והצמדה), תוך פניות חוזרות ונשנות לעירייה, אך עד כה מאמציו העלו חרס.
בעיריית חולון לא מכחישים כי נגבו היטלי השבחה שלא כדין ומוסרים בתגובה: "חלק גדול מההחזרים בנושא כבר בוצע. בשבוע הבא יימשך תהליך ההחזרים עד להשלמתו בהקדם".
תגובות